Vanaf 15 december 9.00 uur is het weer mogelijk een aanvraag in te dienen voor de NOW. Dit naar aanleiding van de lockdown die het kabinet maandagavond heeft afgekondigd. Werkgevers die vanwege deze nieuwe maatregelen een aanvraag voor de NOW willen indienen bij het UWV, kunnen dat nu alsnog doen. Een aanvraag indienen kan nu tot en met 27 december.
Aanvankelijk konden werkgevers een aanvraag indienen tot en met zondag 13 december, maar de lockdown zorgt voor een ingrijpende andere situatie voor werkgevers die aanvankelijk dachten geen tegemoetkoming (meer) nodig te hebben.
Periode voor omzetverlies flexibel
Werkgevers komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden oktober tot en met december als ze minimaal 20% omzetverlies hebben over een periode van drie maanden. Werkgevers die geen aanvraag hebben ingediend voor de tweede periode NOW, kunnen zelf kiezen over welke periode het omzetverlies moet worden berekend: oktober-december, november-januari of december-februari. Zij kunnen in deze keuze dus (enigszins) rekening houden met de nu aangekondigde maatregelen. Voor werkgevers die wel gebruik hebben gemaakt van de vorige periode NOW, geldt dat de drie maanden waarover zij het omzetverlies opgeven, moeten aansluiten op de periode die ze de vorige keer hebben opgegeven.
Deze tegemoetkoming in de loonkosten is maximaal 80% procent bij een omzetverlies van 100% en evenredig minder bij een lager omzetverlies. In eerste instantie betaalt het UWV een voorschot van 80% van de tegemoetkoming. Het voorschot wordt in drie termijnen betaald. Een aanvraag indienen voor de derde periode NOW kan tot en met 27 december.
Hoe aanvragen?
De NOW-aanvraag kunt u indienen via de website van het UWV. Om deze aanvraag te doen, heeft u de volgende gegevens nodig:
- het loonheffingennummer waarvoor u een aanvraag doet;
- de drie maanden waarover u minstens 20% omzetverlies verwacht;
- het verwachte percentage omzetverlies in deze periode;
- het bankrekeningnummer dat de Belastingdienst gebruikt om te veel betaalde loonheffingen aan u terug te betalen.