Prooy Accountancy

Vervanger VAR komt pas per 1 april 2016

 

Het nieuwe systeem van goedgekeurde overeenkomsten , dat de huidige Verklaring arbeidsrelatie (VAR)moet vervangen, komt pas per 1 april 2016. Daarnaast heeft u heel 2016 de tijd om uw werkwijze aan te passen.

Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft in zijn reactie op Kamervragen aangegeven dat de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties<https://www.rendement.nl/ondernemen/wet-deregulering-beoordeling-arbeidsrelaties> niet per 1 januari 2016, maar waarschijnlijk pas per 1 april 2016 het systeem van de VAR<https://www.rendement.nl/ondernemen/var> gaat vervangen. Dit geeft de Belastingdienst extra tijd om overeenkomsten tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers te beoordelen en modelcontracten online te zetten.

In 2016 niet handhavend optreden

De staatssecretaris geeft ondernemingen ook extra voorbereidingstijd. U krijgt heel 2016 om uw werkwijze aan te passen. In 2016 houdt de Belastingdienst wel toezicht, maar zal niet handhavend optreden. Totdat u en uw opdrachtnemers met een goedgekeurde overeenkomst werken, blijft de bestaande VAR gewoon geldig. Per 1 januari 2017 is de wenperiode voorbij en moet iedereen over zijn op het nieuwe systeem.

Publiceren van goedgekeurde contracten

Alle door de fiscus goedgekeurde contracten worden geanonimiseerd gepubliceerd. De lijst met voorbeeldovereenkomsten die u kunt gebruiken, wordt dus steeds langer. Daarnaast heeft de Belastingdienst in samenwerking met werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland drie algemene modelovereenkomsten gepubliceerd die in veel situaties bruikbaar zijn. Het gaat om:

 

*   situaties waarin gezag van de werkgever ontbreekt: modelovereenkomst geen werkgeversgezag<https://www.rendement.nl/tools/voorbeeld-modelovereenkomst-algemeen–geen-werkgeversgezag>;

*   situaties van tussenkomst van een intermediair: modelovereenkomst tussenkomst<https://www.rendement.nl/tools/voorbeeld-modelovereenkomst-algemeen–tussenkomst>;

*   situaties waarin de werknemer niet verplicht is persoonlijk de arbeid te verrichten: modelovereenkomst vrije vervanging<https://www.rendement.nl/tools/voorbeeld-modelovereenkomst-algemeen–geen-verplichting-tot-persoonlijke-arbeid>.

Als u en uw opdrachtnemers één van deze overeenkomsten gebruiken en er ook daadwerkelijk volgens de overeenkomst gewerkt wordt, loopt u niet het risico om achteraf alsnog voor de loonheffingen op te draaien<https://www.rendement.nl/nieuws/id16844-naheffing-of-correctie-bij-alternatief-var.html>.

 

 

 

 

 

 

Mobiele versie afsluiten